Zaman Yönetimi - Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği;

1980’li yıllarda Francesco Cirillo adlı bir öğrencinin zamanı daha verimli kullanabilmek için oluşturduğu bir tekniktir. 25 dakika çalışıp 5 dakika mola verme üzerine kurulu bir sistemdir.





Pomodoro tekniği, diğer zaman yönetimi yöntemlerini tamamlayıcı olarak kullanılabilecek etkin bir çalışma sistemidir. Özellikle bir işe başlama konusunda konsantrasyon problemi yaşayanlar için ideal bir tekniktir. 

İhtiyacımız olan tek şey zaman dolduğunda bizi uyaracak bir cihaz. Cep telefonlarının çoğunda zamanlayıcı özelliği bulunmaktadır. Eğer bu özellik cihazımızda yoksa cep telefonumuzun alarm özelliğinden faydalanabiliriz.

Bu tekniği uygulamak için öncelikle yapmamız gereken görevlerin bir listesini oluşturmak ve bu listeden öncelik sırasına göre birini seçmek. 

Zamanlayıcımızı 25 dakika sonra uyarı vermeye programlayıp çalışmaya başlayabiliriz. Bu tekniği uygularken dikkat etmemiz gereken en önemli detay 25 dakikalık çalışma aşamasında göreve yoğunlaşmaktır. 25 dakikalık çalışmanın tamamlanmasının ardından 5 dakikalık kısa bir mola vermeliyiz. Diğer dikkat etmemiz gereken detaylardan biri de; çalışırken molayı, moladayken de çalışmayı düşünmemeliyiz. 

Toplamda tamamladığımız 30 dakika 1 Pomodoro demektir. Bu şekilde 4 Pomodoro periyodu çalıştıktan sonra ihtiyaca göre 15 - 30 dakikalık uzun bir mola veriyoruz. Tamamlanan her görevi listeden tamamlandı olarak işaretliyoruz. İdeal çalışma şekli günlük 4 - 8 Pomodoro periyodudur.



Yorumlar

  1. Merhabalar 🙋 Zaman yönetimiyle ilgili yazınızda verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. 💚 İzninizle, ben de ‘’Etkili Zaman Yönetimi’’ kitabıyla ilgili yazmış olduğum blog yazımı sizlerle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/zamanini-akillica-degerlendir linkinden ulaşabilirsiniz. 👐 Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle, keyifli okumalar dilerim. 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zaman Yönetimi - Getting Things Done Yöntemi

Analitik Düşünme